Sürdürülebilir projeleri ile çocuk ve gençlere sosyal ve kültürel anlamda kendini geliştirme fırsatı veren PepsiCo Türkiye Yiyecek, “Kariyer Günleri” etkinliğinin ikincisini bu yıl Gaziantep’te düzenledi. Ünlü konuşmacıların, ilham veren kariyer öykülerini anlattıkları etkinliğe “Cheetos Gelişim Merkezleri” ve “Kızlarımız Okuyor” projesi kapsamında eğitim gören 100’ün üzerinde öğrenci katıldı.
Bölgelerarası fırsat eşitsizliklerini en aza indirmeyi hedefleyen PepsiCo Türkiye Yiyecek’in, GAP İdaresi işbirliğiyle hayata geçirdiği ve bugün sayıları dokuza ulaşan Cheetos Gelişim Merkezleri’nde, 4-14 ve 11-16 yaş grubundaki öğrenciler destek eğitimi alıyor.
“Kızlarımız Okuyor” projesi kapsamında düzenlenen “Kariyer Günleri” etkinliğinde, her biri kendi alanında başarılara imza atmış ünlü konuşmacılar, birbirinden ilham verici kariyer öyküleri ile Güneydoğulu genç kızların geleceğine ışık tuttular. PepsiCo Türkiye Yiyecek Pazarlama Direktörü Alpagut Çilingir, Türkiye’nin tıp alanındaki en genç kadın profesörlerinden Hilal Mocan, dünyaca tanınan çene cerrahı ve akademisyen Prof. Dr. Hakan Özyuvacı, 27’si uluslararası, 44’ü ulusal, 71 ödülün sahibi karikatür-grafik sanatının ünlü ismi Gürbüz Doğan Ekşioğlu ile yazıları ve televizyon programlarıyla tanınan Habertürk gazetesi yazarı Balçiçek İlter yer aldı.
Alpagut Çilingir: “8 yılda 19 binden fazla çocuğa ulaştık.”
PepsiCo Türkiye Yiyecek Pazarlama Direktörü Alpagut Çilingir, Kariyer Günleri’nin açılışında yaptığı konuşmada, GAP İdaresi işbirliğiyle ilki Batman’da olmak üzere 2003 yılında Cheetos Gelişim Merkezi projesini hayata geçirdiklerini ve bu yolla bölgeler arasındaki farklılıkları en düşük seviyeye çekmeyi amaçladıklarını söyledi. Sosyal ve ekonomik olarak diğer bölgelere oranla daha az gelişen Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, özellikle 4-14 yaşları arasındaki çocukların eğitimlerini odak alanı olarak seçtiklerini belirten Alpagut Çilingir, “9 yılda; Nusaybin, Adıyaman, Gölbaşı, Ömerli, Silvan, Suadiye, Hilvan ve son olarak Kilis ile birlikte 7 ilde, 9 adet Gelişim Merkezi açarak, 19 binden fazla çocuğa ulaştık” dedi.
“Kızlarımız Okuyor” projesinden 72 öğrenci burs alıyor.
Alpagut Çilingir, 2009 yılında Cheetos Gelişim Merkezleri’nde eğitimlerine devam eden ancak ailelerinin ekonomik şartları sebebiyle zorluk yaşayan lise düzeyindeki öğrenciler için “Kızlarımız Okuyor” projesini hayata geçirdiklerini kaydetti. Çilingir, “Proje kapsamında, lise düzeyindeki kızlarımızın eğitim ihtiyaçlarını karşılayarak, öğrenimlerini sürdürmeleri için bir fon oluşturduk. Bu fondan burs alan kızlarımızın sayısı 2012 yılı itibariyle 72’e ulaştı. Bu projenin toplumsal yanı ise öğrencilerimizin eğitim ihtiyaçlarını karşıladığımız bu fonun, PepsiCo Türkiye’nin, gönüllü çalışanları tarafından karşılanmasıdır” diye konuştu.
Şirket olarak, sosyal sorumluluk alanındaki odaklarını, nitelikli toplum oluşturmada, en önemli engel olarak gördükleri âeğitimdeki fırsat eşitsizliğine’ yönlendirdiklerini vurgulayan Alpagut Çilingir, sözlerine şöyle devam etti: “Kızlarımız Okuyor projemizden faydalanan öğrencilerimiz, okul döneminde teşekkür, takdir ve onur belgeleri ile ailelerini ve bizleri taçlandırıyor. Bu yıl tıp fakültesini kazanan öğrencimiz olduğu gibi, 30 nüfuslu aile içinde her yıl takdirname ile sınıflarını geçen çocuklarımız var. Kızlarımız Okuyor projesi kapsamındaki destek ile, Türk Telekom Anadolu Lisesi’nde eğitimini sürdüren 15 yaşındaki kızımız Sümeyya Ağım, Türk Telekom’un kendi okulları arasında düzenlediği Resim, Şiir ve Kompozisyon Yarışması’nın, Ortaöğretim Resim Kategorisi’nde, birincilik elde etmiştir. Bugün burada dinleyecekleri her biri kendi alanında başarı öyküsü olan değerli konuşmacılarımızın kariyer öyküleri de, inanıyorum ki, öğrencilerimizin geleceklerine ışık tutacak ve onların daha nice başarılara imza atmalarına katkı sağlayacaktır.”
Alpagut’un verdiği bilgiye göre, Kızlarımız Okuyor projesi, Avrupa’da Harvey C.Russsel, toplumsal farklılıkların ve çeşitliliğin teşvik edilmesi alanında ödüle layık bulunan iki projeden biri.
Prof. Dr. Mocan, babasının “doktorluk kutsaldır” cümlesi ile mesleğini seçti.
Kariyer Günleri konuşmacılarından Prof. Dr. Hilal Mocan, 1975 yılında Hacettepe Universitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu ve aynı üniversitenin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ihtisas sınavını birincilikle kazandı. Babasının etkisiyle doktorluk mesleğini seçtiğini belirten Prof. Dr. Hilal Mocan’ın bugün yurtdışında ve yurtiçinde yayımlanmış 400’ün üzerinde bilimsel makalesi bulunuyor. Tıp alanında Türkiye’nin en genç profesörü unvanına sahip olan Prof. Dr. Mocan da, konuşmasında, kariyer hayatının temel taşını, babasının “doktorluk kutsaldır” cümlesinin oluşturduğunu anlattı.
Lösemi hastası olan babasını kaybetmeden önce söylediği “çok iyi bir çocuk doktoru ol, onlara kendini ada” sözleri, Prof. Dr. Mocan’ın kariyerindeki en önemli basamak oldu. 2001’de Bilim Meslek Ödülü’nün sahibi olan Prof. Dr. Mocan, yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda ödülün sahibi olarak tıp dalındaki çalışmalarını sürdürüyor. “0-1 Yaş Bebek Beslenmesi ve Merak Ettikleriniz” kitabının da yazarı olan Prof. Dr. Hilal Mocan, çocuk sağlığı alanında ulusal ve uluslararası birçok firmaya danışmanlık veriyor.
Ekşioğlu, ulusal ve uluslararası 71 ödülün sahibi bir grafiker-karikatürist .
Toplantının konuşmacılarından, Türk karikatür ve grafik sanatının uluslararası üne sahip ismi Gürbüz Doğan Ekşioğlu ise, aralarında Yunus Nadi Karikatür Ödülü (1988) ve Sedat Simavi Plastik Sanatlar Ödülü’nün (1997) de bulunduğu, 27’si uluslararası, 44’ü ulusal olmak üzere, 71 ödülün sahibi. Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun Grafik Bölümü’nden mezun olan usta sanatçı, 1996 yılından bu yana Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’de öğretim üyesi olarak görev yapıyor.
Ekşioğlu’nun, dünyadaki en önemli dergilerinden biri olan The New Yorker’da 7 defa kapak çalışması yer aldı. Aralarında Forbes ve Atlantic Mountly’nin de bulunduğu çok sayıda dergide, New York Times gazetesinin “OP-ED” sayfası ve “Book Review” ekinde, illüstrasyonları yayınlandı. Birçok yarışmada jüri üyeliği de yapan Ekşioğlu, birisi ABD New York’ta olmak üzere 19 kişisel sergi açtı ve çok sayıda karma sergiye katıldı. Sanatçının çalışmaları, Türkiye dışında ABD, Almanya, Belçika, Bulgaristan, Çin, İtalya, İran, İsviçre, Japonya, Macaristan, Kanada, Kosova, Pakistan ve Yunanistan’da yayımlandı.
Prof. Dr. Özyuvacı, dünyaca tanınan bir çene cerrahı.
Bugün 100’un üzerinde ulusal ve uluslararası dergide yayınlanmış makalesi bulunan ve 2008 yılından itibaren Avrupa İmplantoloji Birliği Türkiye Temsilciliği görevini yürüten dünyaca ünlü çene cerrahı Prof. Dr. Hakan Özyuvacı ise İ.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. İmplantoloji konusunda ulusal ve uluslararası toplantılarda pek çok konferans veren ve kurslarda eğitmen olarak görev alan 1964 doğumlu çene cerrahı Prof. Dr. Özyuvacı, ulusal ve uluslararası birçok dernekte aktif olarak görev alıyor. Prof. Dr. Özyuvacı, Avrupa Parlamantosu Sağlık Komisyonu’nda, Diş Hekimliği ve Oral İmplantoloji alanında da çalışmalara katılıyor.
İlter, 2002’de Türkiye’nin en çok satan gazetelerinden Sabah’ın ilk kadın yazı işleri müdürü oldu
âKariyer Günleri’nin ilham veren konuşmacılarından biri de gazeteci-yazar Balçiçek İlter oldu. Aynı zamanda toplantının moderatörlüğünü yapan Balçiçek İlter, 1973 yılında Ankara’da doğdu. Notre Dame De Sion Lisesi’nden mezun olduktan sonra eğitim kariyerini, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Psikoloji bölümünü bitirerek tamamladı. İlter, gazetecilik kariyerine, henüz yirmili yaşlarına gelmeden Cosmopolitan Dergisi’nde muhabir olarak başladı.
Aktüel’de editörlük deneyiminin ardından, 1 Numara Hearst Yayıncılık’da Haber Müdürlüğü, daha sonra da Aktüel Ankara Temsilciliği görevlerinde bulunan Balçiçek İlter, Aktüel Dergisi’de ve Sabah gazetesinde söyleşilere imza attı.
Balçiçek İlter, 1999 yılına gelindiğinde İstanbul’da, aralarında Esquire, Cosmopolitan, Bazaar gibi dergilerin de yer aldığı Sabah Grubu’nda, Grup Koordinatörü olarak görev üstlendi. İlter, 2002 yılında, Türkiye’nin en çok satan gazetelerinden Sabah’ın ilk kadın yazı işleri müdürü oldu. Aynı dönemde, düzenli olarak yaptığı siyasi Pazartesi söyleşileriyle adını duyuran Balçiçek İlter, 2007 yılında TMSF’nin Sabah Gazetesi’ne el koymasıyla birlikte, Habertürk Grubu’na geçti. Bugün Habertürk Gazetesi’nde haftanın 5 günü köşe yazan Balçiçek İlter, aynı zamanda ulusal haber kanalı Habertürk’te her gün yayınlanan söyleşi programı “Söz Sende”yi hazırlayıp sunuyor. Ayrıca, her Çarşamba prime-time’da yayınlanan “Memleketin Hali” isimli programın yapımcısı ve sunucusu olan İlter, Fransızca ve İngilizce biliyor.
Balçiçek İlter, kariyer hayatındaki başarısına aynı zamanda annelik görevini de eklemiş. İlter’in, bu ilham veren kariyer öyküsünde, Kuzey ve Lal isimli ikizlerine anneliği de yer alıyor.